REKLAMAPanczen1

wydrukuj podstronę do DRUKUJ22 października 2014, 18:47 komentarzy 5

Info Iława - redakcja

ostatnie aktualności ‹
Termin na zgłaszanie kandydatów na burmistrzów miast minął w piątek, 17 października o północy. Ostatecznie mieszkańcy i mieszkanki Iławy na listach wyborczych znajdą siedem nazwisk kandydatów do objęcia funkcji włodarza naszego miasta.

Dziwić może fakt, że na wystawienie swojego kandydata na bumistrza Iławy nie zdecydował się Sojusz Lewicy Demokratycznej. Na przedbiegu kampanii wyborczej pojawiały się nazwiska dwóch osób, które mogły reprezentować SLD w tych wyborach: Edward Bojko oraz Henryk Dzierzęcki, jednak ostatecznie żaden z nich nie zdecydował się na start.

Natomiast po drugiej stronie sceny politycznej, na prawicy, mamy aż dwóch kandydatów: Irenę Wąs (SP) oraz Jerzego Ewertowskiego (PiS). Zabrakło porozumienia pomiędzy lokalnymi strukturami Prawa i Sprawiedliwości, a Solidarną Polską, która wybrała współpracę z Ruchem Narodowym. Jak głęboki nastąpił podział, najlepiej obrazuje fakt, że na listach kandydatów do rad Prawa i Sprawiedliwości znajdziemy nazwiska osób związanych z Solidarną Polską. Zarówno Irena Wąs jak i Jerzy Ewertowski startują również do Rady Miejskiej.

Platforma Obywatelska, zgodnie z przewidywaniami, wystawiła Bernadetę Hordejuk, czego obserwatorzy lokalnej sceny politycznej spodziewali się od dłuższego czasu. Kandydatka PO zdecydowała się na jednoczesne kandydowanie do sejmiku województwa warmińsko-mazurskiego.

Od dłuższego czasu wiadomo było również, że do startu w wyborach przygotowuje się Adam Żyliński, obecnie poseł na sejm RP, który pełnił już funkcję burmistrza Iławy w latach 1990 - 2002. Adam Żyliński w wypadku przegranej w wyborach na stanowisko włodarza miasta nadal będzie pełnił funkcję posła, ponieważ nie stara się o mandat radnego. O stanowisko burmistrza Iławy zawalczą również związany z Nową Prawicą Tomasz Kiesjtut Dąbrowski, który jednocześnie ubiega się o mandat radnego powiatowego, Bartosz Kluba, który wcześniej był związany z Ruchem Palikota, a obecnie startuje jako kandydat niezależny (również do Rady Miejskiej) oraz Piotr Ambroziak, którego nazwisko znajdziemy zarówno wśród kandydatów na burmistrza, jak i radnego miejskiego.

Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, o reelekcję nie będzie się ubiegał obecny burmistrz Iławy, Włodzimierz Ptasznik, który jednak nie zamierza odchodzić na polityczną emeryturę i startuje w wyborach do Rady Miejskiej.

Kandydaci na stanowisko burmistrza Iławy:

Piotr Ambroziak

Lat: 41, zamieszkały w Iławie, startuje z KWW Piotra Ambroziaka. Urodził się w Szczytnie, później mieszkał również w Przasnyszu. Z jego oficjalnej strony można dowiedzieć się, że studiował na Uniwersytecie Warszawskim, a także w Belgii i Holandii. Od 2005 przez pięć lat kierował Wydziałem Integracji Europejskiej w iławskim ratuszu. Obecnie pracuje jako pilot i przewodnik wycieczek po Warmii i Mazurach.

Tomasz Kiejstut Dąbrowski

Lat: 36, zamieszkały w Nejdykach k. Iławy, startuje z KWW Nowa Prawica Powiatu Iławskiego. Od lat związany z Nową Prawicą. Absolwent Uniwesytetu Warmińsko-Mazurskiego na kierunku administracja. Po studiach prowadził własną działalność gospodarczą, później kilka spędził za granicą, w Hiszpanii. Od dwóch znów na stałe mieszka w Polsce.

Jerzy Ewertowski

Lat: 58, zamieszkały w Iławie, startuje z KW Prawo i Sprawiedliwość. Szef lokalnych struktur PiS-u, radny miejski aktualnej kadencji, członek Komisji Oświaty, Kultury, Sportu i Turystyki. Wieloletni nauczyciel w Samorządowej Szkole Podstawowej w Gromotach.

Bernadeta Hordejuk

Lat: 49, zamieszkała w Iławie, startuje z KW Platforma Obywatelska RP. Radna sejmiku województwa warmińsko-mazurskiego obecnej kadencji, pełni również funkcję doradcy Starosty Iławskiego.

Bartosz Kluba

Lat: 31, zamieszkały w Iławie, startuje z KWW Bartosza Kluby. Muzyk prowadzący własną działalność gospodarczą, jest wydawcą lokalnej gazety i portalu internetowego. Ukończył Wyższą Szkołę Informatyki i Ekonomii Towarzystwa Wiedzy Powszechnej w Olsztynie na kierunku Ekonomika i Organizacja Przedsiębiorstw.

Irena Wąs

Lat: 65, zamieszkała w Iławie, startuje z KWW Solidarnie Narodowo Razem. Jest absolwentką pedagogicznych studiów magisterskich w Wyższej Szkole Pedagogicznej w Olsztynie oraz studiów podyplomowych na tej uczelni (Organizacja i Zarządzanie) oraz studiów podyplomowych z zakresu psychologii osobowości psychologii pracy na UG i UAM. Przez wiele lat pracowała jako nauczycielka oraz dyrektor placówek oświatowych na terenie miasta i gminy Iława, a także w Kuratorium Oświaty i Wychowania oraz jako nauczyciel metodyk Ośrodka Doskonalenia Nauczycieli w Olsztynie. Była przewodniczącą Rejonowej Komisji Postępu Pedagogicznego.

Adam Żyliński

Lat: 56, zamieszkały w Iławie, startuje z KWW Adama Żylińskiego. Ukończył Wyższą Szkołę Pedagogiczną w Olsztynie, jest magistrem administracji. W latach 1997-2001 pełnił obowiązki Posła na Sejm III kadencji. W latach 2004 – 2006 pełnił funkcję Dyrektora Powiatowego Urzędu Pracy w Iławie, następnie Członka Zarządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego. W wyborach parlamentarnych w 2007 roku po raz drugi został posłem na Sejm RP. Również w roku 2011 dostał się do parlamentu z ramienia PO, jednak w trakcie trwania kadencji, w roku 2013, oddał legitymację partyjną.

REKLAMANAJLAK
REKLAMAPellet